boeddha

Vaak vraag ik me af waarom ik niet ben wie ik werkelijk wil zijn.
Ik kan me ook afvragen waarom ik niet wil zijn wie ik werkelijk ben.
(Oriah Moutain Dreamer)

Een wonderlijke ervaring

Dit weekend gaf ik een workshop en had ik wonderlijke ervaring. De ervaring op zich ken ik wel maar zo sterk als deze keer had ik het nog niet eerder ervaren. Wat er gebeurde was dat ik een mooie workshop aan het geven was. Ik zag aan de deelnemers dat ze geraakt waren, dat ze ontspanden en zich openden, dat er verbinding ontstond en aan het einde van de dag gingen ze zeer tevreden naar huis. Ik zag het en het was zo duidelijk dat ik niet kon ontkennen dat het waar was. Maar wat er gedurende de dag regelmatig in mij afspeelde op momenten dat ik even op mezelf was, was een enorme twijfel, onzekerheid, negatieve gedachten dat het niets was, dat ik ze misschien hun geld maar terug moest geven, dat het niet goed genoeg was en meer van dat soort ondermijnende en saboterende gedachten en gevoelens.

Een paar jaar gelden zou ik hier nog volledig door uit het veld zijn geslagen. Ik zou mezelf verwijten hebben gemaakt en vast zijn gelopen in mijn eigen oordelen over dat ik niet goed genoeg ben. Waarschijnlijk zou ik me dan zijn gaan verontschuldigen naar mijn deelnemers toe of ik zou mezelf juist zijn gaan overschreeuwen om mijn ongemak niet te hoeven voelen. Maar dat gebeurde nu niet. De deelnemers hebben er niets van gemerkt, omdat ik geleerd heb hoe ik hier mee om kan gaan. En de belangrijkste les die ik daarin geleerd heb is dat de mens twee-ledig is.

De mens is twee

Ieder mens heeft een kant in zich die vol van overvloed is, waarin de dingen moeiteloos gaan en waarin je het gevoel hebt dat je helemaal echt bent. Dit is hoe we graag altijd zouden willen zijn. Maar de andere kant in ons is net zo reëel. De kant waarin we tekort schieten, waarin allerlei stemmingen, gedachten en beklemmingen het van ons overnemen, we reageren vanuit patronen en we bang zijn dat we niet goed zijn zoals we zijn. Hier willen we het liefste vanaf want dat voelt ongemakkelijk. Maar door er vanaf te willen en te denken dat we alleen goed zijn als we in onze overvloed zitten, wijzen we onszelf af en doen we onszelf tekort.

Je bent goed zoals je bent.

 Inclusief je overvloed en inclusief je tekort. Ze mogen er allebei zijn en maken jou tot wie je bent. Ik heb lang gedacht dat ik eerst mijn obstakels allemaal op moest ruimen en mijn problemen op moest lossen voordat ik goed genoeg zou zijn. Maar leren en jezelf ontwikkelen gaat er niet over dat jouw belemmeringen weg moeten en dat je dan pas waardevol bent. Het gaat erom dat je jezelf leert waarnemen in wie er op dat moment aan het woord is: je essentie of je patronen. Als je dat leert waarnemen dan leer je er ook makkelijker tussen heen en weer te schakelen en heb je bewustzijn over waar je reactie vandaan komt. Vervolgens kun je jezelf oefenen in het steeds vaker handelen vanuit je overvloed in plaats van je energie te stoppen in kijken naar wat er niet goed gaat. Geef waarde aan de momenten dat je essentie aan het woord is en wees mild over de momenten dat je vanuit je eigen gedoe reageert. Versterk je kracht, herken je tegenkracht!

Om terug te komen op mijn workshop dit weekend: ik heb nog nooit zo sterk de uitersten van deze twee polen naast elkaar gevoeld, hoe ze zich continue afwisselden. Op de momenten dat ik met de mensen bezig was, gaf ik vanuit mijn overvloed en stroomde het moeiteloos en de momenten er tussenin sprongen al mijn tegenkrachten tegelijk op mijn nek. De grote winst was dat ik me daar heel erg van bewust was en zag wat er gebeurde. Op die manier verloren ze hun ontkrachtende werking en liet ik me er niet in meeslepen. De deelnemers hebben een geweldige dag gehad en zullen verrast zijn als ze dit stukje lezen.

Herken je gedoe!

Dit is de meest doeltreffende manier om met je oordelen, je angsten, je negatieve gedachten en alles wat zich in je leven voordoet waar je je ongemakkelijk bij voelt om te leren gaan. Om er niet mee in gevecht te gaan maar ze te gaan herkennen. Je kunt er zelfs de humor van in gaan zien want als je goed om je heen kijkt zie je dat iedereen deze twee kanten in zich heeft en dat iedereen aan het worstelen is met zijn schaduwkant. Ieder mens is een wonder én ieder mens is een kneus. Als je beide kanten leert zien en waarderen zul je steeds vaker blij zijn met wie je werkelijk bent!

Een warme herfstgroet, Avelien

 

Volg me ook op:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
SHARE
Wil jij ook meer bezieling en vreugde in je leven?
Download dan nu gratis mijn Ebook!

nieuwe omslag ebook

Comments

comments