Wat is stembevrijding?

Je stem is je meest directe ingang om contact te maken met wat er in jou leeft. Het is een uniek en zeer persoonlijk instrument dat zicht geeft op jouw binnenwereld. Stembevrijding gaat dan ook niet over je best doen om een mooi liedje te zingen maar over jezelf openen voor wat er oprecht in jou omgaat. Ons stemgeluid zegt vaak zoveel meer dan we met woorden kunnen uitdrukken. 

Je hoeft geen enkele zangervaring te hebben en ook als je denkt dat je niet kunt zingen of er niet zoveel mee hebt zul je verrast zijn door wat er gebeurt als je je stem de ruimte geeft om zich te laten horen. Het brengt je in direct  contact met je vitaliteit en kracht en ook met datgene dat je tegenhoudt om je vrijer te uiten en in je kracht te gaan staan.

Stembevrijding is helend. Het verbindt mensen en draagt bij aan meer levenslust en vitaliteit. Het vormt een waardevolle bijdrage voor je welzijn en de verhoogt de kwaliteit van je leven.

Als we spreken gebruiken we onze stem als vanzelf. Als we gaan zingen is dat een ander verhaal. Vaak schrikken we terug voor ons eigen geluid, of we hebben er allerlei oordelen over. We willen graag meer, hoger, harder, maar tegelijk durven we niet goed. Stel je voor dat je gehoord wordt. Dat maakt het spannend! De vraag is dan ook niet of je kunt zingen. Dat kan iedereen. De vraag is of je het durft!

Ieder mens verlangt er naar om gekend te worden in wie hij of zij in wezen is. Dat zit in het leven in besloten. Het leven wil geleefd worden, het lichaam wil dansen, het hart wil liefhebben en de ziel wil zingen. Vaak zijn we het contact met deze natuurlijke staat van zijn kwijtgeraakt en daarmee de bron van onze levensvreugde. Maar die is nog in ieder van ons aanwezig en daar kun je naar terug.

Stembevrijding reikt je zeer eenvoudige middelen en oefeningen aan die je helpen om te luisteren naar wat er in jou gehoord wil worden en wat er nodig is om weer voluit te gaan leven. Ons stemgeluid zegt vaak zoveel meer dan we met woorden kunnen uitdrukken. Dat laten horen maakt de weg vrij om jezelf te zijn en jouw eigenheid en waarheid te laten klinken. Jezelf zo laten zien en horen maakt je een vrijer mens.